‘Het gaat eigenlijk bijna nooit over voeding’

Langzaam dringt bij ons allebei door dat het begeleidingstraject is afgerond. Marijke* heeft haar gezondheidsdoel bereikt. Ze wilde meer energie, vitaliteit en liefst wat kilo’s minder. Ze knikt naar mij en zegt: ‘Ik heb het toch maar mooi geflikt’. En geeft me een knipoog…

Langzaam staat ze op uit de stoel en draait zich naar me toe. ‘En weet je wat het rare is, ik dacht dat we het over recepten zouden hebben, weekschema’s en eetdagboeken. Het ging eigenlijk bijna nooit over voeding!’

questions-1328465_1920

Marijke neemt niet gauw een blad voor haar mond, ze roept meestal wat in haar opkomt. Ze heeft gelijk; het gaat eigenlijk bijna nooit over voeding. Heel af en toe verwijs ik naar wat voedingsmiddelen die bijvoorbeeld voor wat meer energie kunnen zorgen of meer voldoening.

Zelfs als voedingscoach is de link tijdens de begeleiding al snel gelegd naar alle onderdelen die zorgen voor meer vitaliteit, lekkerder in het vel zitten, een lichaam in balans. Die balans heb je namelijk nodig om je gezondheidsdoelen te behalen.

Vitaliteit houdt meer in dan rauwkost eten en een abonnement nemen bij de sportschool. Zeker is optimale voeding en voldoende beweging belangrijk. Minstens zo belangrijk zijn de thema’s: ‘zinvol leven’, ‘ondersteunende relaties’, ‘genoeg rust en herstelmomenten’, ‘positief denken’. En meer.

image

We zijn geneigd om te kiezen voor wat algemeen bekend is over vitaliteit. Dit lijkt te gelden voor iedereen. Maar is het voor iedereen goed om veel te sporten? Veel rauwkost te eten? Wat zo gepromoot wordt?

Zelf geloof ik hier niet in. Ieder mens is uniek, met zijn eigen unieke omgeving, eigen unieke lichaam en eigen unieke ervaringen.

Marijke loopt naar de deur en geeft mij spontaan een knuffel. Zij kan het beamen. Door het jachtige leven wat zij leidde, stond zij voortdurend in de AAN-stand. In haar geval was het absoluut geen goed idee om flink te gaan sporten, wat ze een jaar geleden overigens wel deed.

Ze heeft zich aangemeld bij de plaatselijke yogaclub en is meer gaan wandelen, met haar hond. Allebei blij!

Binnen no time voelde Marijke zich fitter en raakte ze zonder weekschema’s, calorieën tellen, uren in de keuken en stappentellers de kilo’s kwijt die er maar niet af leken te gaan.

cookie

Ik schud haar de hand en zei: ‘Je kan het succes helemaal op je eigen CV schrijven. Je hebt het zelf op deze manier willen aanpakken en hebt je niet laten verleiden tot opgeven.’

Marijke straalt en mompelt: ‘Het ging ook zo gemakkelijk. En lang leve de WhatsApp voor af en toe die aanmoedigingen van je!’

Vrolijk zwaaiend verdwijnt ze op haar bakfiets uit mijn blikveld. Op weg om haar kinderen van school te halen. Vol energie!

Tevreden sluit ik de deur.

good-422550_1920

*Marijke heet natuurlijk niet echt Marijke… Uit bescherming en wegens privacy heb ik haar een andere naam gegeven in deze blog.