Gezonde voeding & vitaliteit is meer dan de sportschool en superfoods

‘Gras groeit niet harder door eraan te trekken.’
Joop Sprenger

Sportscholen en personal trainers gebruiken de laatste jaren steeds vaker het woord vitaliteit. Is vitaliteit niet veel meer dan bewegen alleen? Is het onze praktische geest die bij vitaliteit een relatie legt met sportschoenen en ‘tot het gaatje gaan’? Betekent vitaliteit bereiken voor iedereen hetzelfde?

Wat is vitaliteit?

Als je op internet zoekt naar het woord ‘vitaliteit’ schrik je van de hoeveelheid zoekresultaten. Een goed ander woord voor vitaliteit is levenskracht, de energie om te leven. Veerkracht en creatief omgaan met invloeden van buitenaf vallen hier ook zeker onder. Al met al komt levenskracht als synoniem het dichtst in de buurt.

Niet zo vreemd dat in deze tijd o.a. sportscholen de term vitaliteit liefdevol hebben geadopteerd. Meer bewegen is goed voor de mens. Maar is dat alles?


Meer dan bewegen alleen

Vitaliteit reikt veel verder. Denk daarbij eens aan emotionele ontwikkeling, het gevoel een zinvol leven te hebben (prettig werk, zingevende momenten), voldoende rustmomenten (grenzen aan kunnen geven, structuur), een ondersteunende omgeving, zijn minstens zo belangrijk.

Balans

Je vitaal voelen betekent dat lichaam, hoofd, hart en ziel in balans zijn. Is dat het geval? Dan loop je over van de energie, bent mentaal veerkrachtig, staat positief in het leven, voelt je blij, bevlogen en kunt ‘tot het gaatje’.

Onze praktische geest wil snel een oplossing. En vitaliteit vraagt juist om langdurige inzet.

Is alles in balans? Dan ga je bijvoorbeeld met veel plezier sporten, het liefst met een stel vrienden.

Is dat niet het geval? Dan wordt het ‘willen’ als snel ‘moeten’ en verdwijnt het plezier. En dat zorgt weer voor te veel stress.

Heb jij wel eens geprobeerd gezond te eten met een saboterende partner? Of mopperende kinderen?


En?

Bewegen is prettig, afgestemd op de vorm van beweging die het beste bij jou past. Want de beweging die jouw collega energie geeft, kan jou balans verstoren.

Daarnaast zorgt sporten alleen voor fitheid als de rest in balans is, jouw vitaliteit optimaal, je levenskracht.

Lees ook eens dit artikel:

 

Reset

Na de feestdagen kan het lastig zijn weer te starten met ‘gezond leven’;  de vitale draad weer op te pakken. We hebben vooral geïnvesteerd in de belangrijke anderen, ontspanning en gezelligheid. Van vitaal belang natuurlijk!

Helaas gaat het vaak ten koste van bijvoorbeeld optimale voeding en actieve beweging ;-). Ook kan het lastig zijn weer te wennen aan de orde van de (gewone) dag. De structuur lijkt foetsie. Heb je daar moeite mee? Dan kan de RESET-knop jou daar bij helpen. Samen bepalen we waar bij jou de disbalans is ontstaan, onderzoeken welk vitaal gedrag het beste bij jou past en kijken hoe je jouw vitaliteitsgevoel stap voor stap kunt herstellen. Jij bepaalt de focus!

Geïnteresseerd?


Klik dan hier!