Voeding, leefstijl en motivatie – Houd stand!

Wanneer we naar onszelf kijken houden we graag het beeld in stand dat wij geen opgevers zijn. Niemand wil zichzelf zien als iemand die vlot de handdoek in de ring gooit. We willen allemaal graag gezien worden als doorzetters en winnaars. Toch blijkt dat niet het geval te zijn. Houd stand; hoe doe je dat?

Komkommer en kwel

Natuurlijk is er vaak naar dit onderwerp onderzoek gedaan en de uitkomsten laten zien dat maar 10 procent van ons erin slaagt om de gestelde doelen te bereiken en dit geldt natuurlijk ook voor mensen die graag willen afvallen. Een klein gedeelte van de opgevers accepteert het verlies, richt zich op andere zaken en pakt het oude leventje weer op.

Het overgrote gedeelte van de opgevers (zeker 80%) raakt gefrustreerd en geeft al vlot de schuld aan de omstandigheden, tegenslag of de methode. Komkommer en kwel dus.

Een weg met hobbels

Gewicht verliezen betekent voor velen een lange weg. Een weg die gezien kan worden als een weg vol frustraties, eenzaamheid en boosheid, met de nodige hobbels. De verleiding om de handdoek in de ring te gooien is dan al gauw erg groot.

We geven op omdat dit de gemakkelijkste weg is, het kost het minste moeite, de weg van de minste weerstand. Volhouden en doorzetten kost tijd, energie en inspanning.

Verantwoordelijkheid, een eigen keuze

Wanneer we onszelf een doel stellen, zullen wij om dat te bereiken moeten investeren en daar energie in moeten stoppen. Dat betekent zelf verantwoordelijkheid nemen voor het bereiken van dat doel. Een eigen keuze.

Opgeven lijkt vaak op belonen. De frustratie verdwijnt, het kost niet zo meer zo veel energie en we kunnen weer op de oude voet doorgaan, in onze comfortzone blijven.

Voordelen

Daarnaast zijn er aan opgeven niet meteen allerlei consequenties verbonden. Opgeven is een erg persoonlijke zaak. Hooguit zal je partner of je naaste omgeving even vreemd opkijken, maar verder niet. Niemand neemt er echt notie van en zal ons meteen iets gaan verwijten.

Comfortzone

We houden niet van veranderen. Veranderen brengt allerlei onzekerheden met zich mee. We moeten wat kritischer naar onszelf kijken, het kan confronteren en het geeft een minder gemakkelijk gevoel. We moeten buiten onze comfortzone treden. Dan toch maar liever opgeven…

Hulp vragen

Vaak geven we ook op omdat we niet goed weten hoe we door moeten gaan of zelfs hoe we moeten starten. En we zijn niet zo goed in hulp vragen, dat lijkt toch nog steeds erg op toegeven dat we het niet kunnen. Daar houden we niet zo van.

Gedrag veranderen doen we zelf

Het lijkt erop dat we onszelf te snel zien als slachtoffer en niet als een actieve persoon die zelf verantwoordelijkheid neemt. We verliezen voor ons gevoel de controle en gaan hopen dat iemand of omstandigheden wel zorg zullen dragen voor de oplossingen. Helaas gebeurt dit zelden of nooit. Alleen wijzelf kunnen zorgen voor die verandering.

Zelfvertrouwen

Geven we wel op, weten we zeker dat we gefaald hebben. Zetten we door blijft er een kans dat we ons doel zullen bereiken. En dat is een wereld van verschil, zeker qua gevoel. Het zorgt voor veel zelfvertrouwen, zeker in het behalen van onze doelen, of dit nu afvallen is of het afronden van een opleiding.

Geen pad gaat over alleen maar rozen

Eigenlijk moeten we voorbereid zijn op de tegenslagen. Er gaat geen pad alleen maar over rozen. Vraag hulp als het even tegenzit, verander van aanpak als het niet blijkt te werken. Maar heb vooral een lange adem. Ga niet alleen voor het doel maar geniet ook onderweg. Wanneer we willen afvallen en de weegschaal lijkt even stil te staan of het gaat niet zoals we graag zouden zien, geniet dan van alle positieve veranderingen. Voelen we ons niet al een stuk beter? Hebben we niet al veel meer energie?

Gluren bij succesvolle buren

Kijk naar de succesvolle mensen, gluur eens bij een succesvolle buur. Ook zij hebben tegenslagen gekend en deze overwonnen. En laten we onze doelen niet vergeten. Waarom wilden we het toch zo graag.

Theater van de klagers

Laat andere opgevers niet leidend zijn, het is een besmettelijke houding helaas. Laat het theater van de klagers daar waar het hoort en laat het niet ons doel ondermijnen.

Yes we can

Maar zoals ik al zei, laten we vooral blijven kijken naar de succesjes en niet naar het falen. Geef die weegschaal een slinger en haal hem pas weer uit de kast als deze niet ons humeur meer verpest. Laat niet weer een ‘buitenstaander’ vat krijgen op ons zelfvertrouwen. Laten we genieten van het goed zorgen voor onszelf, de zorg voor onszelf. Een positief zelfbeeld moet niet afhankelijk zijn van een cijfer op de weegschaal. Enneh … yes we can!